boekbanden

Catalogus tentoonstelling

Catalogus van de tentoonstelling 'In de Ban van de Band' gehouden van 27 september tot 24 november 2018 in het Huis met de Hoofden te Amsterdam.

Uitvoering 1: 4to oblong (15,6 x 20,8 x 2,1 cm; 240 pp). Franse bindwijze in terracottakleurig Oasisleer met leren binnenknepen, handbestoken kapitalen en papieren schutbladen met ruitjespreeg. Titel op voorplat met handletter in blindruk, letters omkadert met een handverguld ruitenpatroon, rugtitel in goud, op het achterplat in blinddruk een goudomkaderd boekbindersvignet, gouden lijnen over de bordkanten en de kappen, brede inslagen met twee vergulde kaders  en papieropleg. In een met vilt gevoerde half leren schuifhoes met marmerpapier. Gesigneerd op de inslag van het achterplat: G.VAN DAAL '18.


Oplage:
8 exemplaren, waarvan 1 exemplaar in lentegroen oasisleer.

(foto's volgen)


 

Jubileumboek Nederlands Genootschap van Bibliofielen, 2016

Vijfde lustrum 2016

Paul van Capelleveen, De complete verzameling

Uitvoering I:
Groen Oasisleer, Franse bindwijze met handbestoken zijden kapitalen, vergulde kopsnede en handgemarmerde schutbladen. titel in blinddruk op voorplat met romeinse cijfer vijf, jaartal in goud op rug, voor- en achterplat goud omkaderd, Complete titel op leren etiket binnenzijde voorplat. Brede inslagen en bordkanten handverguld. In luxe halfleren overslagdoos met silhouetpapier en rugtitel in goud. (Gesigneerd)

Oplage:
4 exemplaren

 • 02-Jubileumboek
 • 03-Jubileumboek
 • 04-Jubileumboek
 • 05-Jubileumboek
 • 06-Jubileumboek
 • 07-Jubileumboek

Uitvoering II:
Half leren bandzetter met thermisch papieren platten en leren kapitalen. Titel op voorplat in blinddruk, het verschil tussen de kleuren van de tekst is ontstaan door het pregen met verschillende temperaturen op het thermische papier.

Oplage:
8 exemplaren in 4 kleurstellingen

 • 1
 • 2

 

Jubileumboek 2011

Uit de schaduw, twintig jaar Nederlands Genootschap voor Bibliofielen. Jubileumboek 2011.

Uitvoering:
Twee kleuren Oasisleer, Franse bindwijze met ribben, handbestoken zijden kapitalen, vergulde kopsnede met tekst uitgespaard in het goud. Band en viltgevoerde schuifhoes handgedecoreerd in blind- en gouddruk.

Oplage:
18 Exemplaren (waarvan 2 stuks in twee kleuren groen). Voor intekenaren bestond de mogelijkheid hun initialen op de inslagen van het achterplat te laten stempelen. Alle banden zijn gesigneerd.

 • 005-boekbanden
 • 006-boekbanden
 • 007-boekbanden

 

Honderd Jaar Grafisch Onderwijs Utrecht

Honderd Jaar Grafisch Onderwijs Utrecht. Jubileumboek Grafisch Lyceum Utrecht 2007

Uitvoering:
Blauw Oasisleer, Franse bindwijze met ribben en handbestoken zijden kapitalen en titel op rug in goud op leren etiketten. Decoratie handverguld, blinddruk en leerinleg, de inslagen met leeropleg en de bordkanten zijn handverguld, in linnen overslagdoos met rugtitel in blauw. De messing rollen voor de blinddruk van het ingelegde leren 'cicerolatje' zijn speciaal vervaardigd door P & S Engravings Portslade UK. Het stempel voor de blinddruk op het voorplat is opgebouwd uit losse messing gegraveerde letters uit de historische collectie persverguldmateriaal van Geert van Daal.

Oplage:
11 Exemplaren (gesigneerd)

 • 003-geertvandaal-boekbanden
 • 005-geertvandaal-boekbanden
 • 006-geertvandaal-boekbanden
 • 007-geervandaal-boekbanden
 • boek1

 

Jan Storm van Leeuwen, Dutch Decorated Bookbinding in the Eighteenth Century

4 Delen met extra platenband.

Uitvoering:
Donkerbruin geitenleer met ribben en handbestoken zijden kapitalen. Boeken rondom handverguld met leeropleg en blinddruk. In 4 linnen overslagdozen met titel over de gezamenlijke ruggen. Als extra zijn alle kleurenplaten die in het werk voorkomen in een aparte band in dezelfde uitvoering bijgevoegd.

Oplage:
4 Sets, waarvan 1 in halfleren banden. (Alle delen gesigneerd)

 • 001-geertvandaal-boekbanden
 • 002a-geertvandaal-boekbanden

 

Hendrik de Haas, De Boekbinder

Facsimile van de originele uitgave van Blussé en Zoon, Dordrecht 1806 ter gelegenheid van het 75-jarig bestaan van de Organisatie van Fabrikanten van Grafische Eindproducten FGE 1984.

Uitvoering:
Bruin Oasisleer met ribben en handbestoken zijden kapitalen, platten, rug, bordkanten en inslagen handverguld, schutbladen en snedes in hetzelfde dessin in de bak gemarmerd. In half leren viltgevoerde schuifhoes.

Oplage:
1 Exemplaar (gesigneerd). Inzendig voor jubileumwedstrijd.

 


 

Henry & Thomas Vaughan, The Texture of the Universe

Luxe uitgave van Gregynog Pers uit Wales.

Uitvoering:
Purper Oasisleer Franse bindwijze met zijden kapitalen, titel in blinddruk op voorplat handvergulde lijnen in de vorm van een circel, voorstellende het universum. Zijden schutbladen, vergulde inslagen. In half leren overslagdoos met stijfselpapier rugtitel in goud.

Oplage:
1 Exemplaar

 • 01-geertvandaal-boekbanden
 • 02-geertvandaal-boekbanden

 

Arnon Grunberg, Soldaten en Kamermeisjes

Nijgh & Van Ditmar 2009

Uitvoering:
Twee identieke in verschillende kleuren leer gebonden exemplaren, Franse bindwijze met ribben en
handbestoken zijden kapitalen. Het ontwerp van gele boek is geheel in blinddruk uitgevoerd, het donkerblauwe exemplaar is handverguld met gouden lijnen. In viltgevoerde half leer met batikpapier beplakte schuifhoezen. Schutbladen van hetzelfde batikpapier.

Oplage:
3 Exemplaren, waarvan 1 met opdracht van de auteur

 • 1-geertvandaal-boekbanden

 

Hugo Claus, Almanak

Uitvoering:
Donkerbruin geitenleer (Valencia) Franse bindwijze, handbestoken kapitalen, decoratie in goud- en blinddruk, bordkanten verguld, binnenzijde met 2 kleuren leeropleg, handverguld en blinddruk met zijden schutblad.

Oplage:
1 Exemplaar

 • 006-geertvandaal-boekbanden
 • 006a-geertvandaal-boekbanden

 

Jacob Böhmes, Weg in die Welt

Uitgave van de Pelikaan.

Uitvoering I: 
Donkerblauw oasisleder met 4 kleuren leer circelvormig ingelegd, rondom handvergulde lijnen, teksten en decoraties in blinddruk. Het ontwerp is gebaseerd op een gravure uit Sechs Puncten van Jacob Böhme. In halfleren overslagdoos.

Oplage:
1 Exemplaar, gesigneerd

 • 008a-geertvandaal-boekbanden
 • 008b-geertvandaal-boekbanden
 • 008d-geertvandaal-boekbanden
 • 008e-geertvandaal-boekbanden

Uitvoering II:
Half leer met termisch papieren platten, gelijke rugdecoratie titel op voorplat in goud en donkerblauw (stempeldruk). In viltgevoerde halfleren schijfhoezen.

Oplage:
4 Exemplaren

 • 008c-geertvandaal-boekbanden

 

Zalmsnippers

Gerrit Zalm 10 jaar Minister van Financiën
Een liber amicorum van zijn vrienden ter gelegenheid van zijn 10-jarig jubileum.

Uitvoering: 
Zwart leer (oasis) met een collage van fragmenten van tien gulden- en tien eurobiljetten, naar een ontwerp van Studio Tint in Den Haag. De half leren overslagdoos met linnen platten heeft een rugtitel in goud en ook enige fragmenten van de biljetten ingelegd.

Oplage:
1 Exemplaar

 • 009-geertvandaal-boekbanden
 • 009a-geertvandaal-boekbanden

 

Jaap Bolten, Het Nederlandse Bankbiljet van 1814 - 2002

Uitvoering: 
Heel Koningsblauw leder (oasis) met van links naar rechts 3 x het gulden teken, in donkerblauw leer, in middelblauw leer met verdelingsstrepen en ingelegd met originele fragmenten van Nederlandse Bankbiijetten van Fl 10.-- (IJsvogeltje), Fl 25.-- (Roodborstje), Fl 50.-- (Zonnebloem), Fl 100.-- (Steenuil), Fl 250.-- (Vuurtoren), en Fl 1000.-- (Kievit). Titel in blinddruk met handletter, rondom handverguld, inslagen met opleg van fragmenten van biljetten van Fl 10.--. In half leren overslagdoos met rugtitel in goudomkaderde blinddruk. 

Oplage:
1 Exemplaar, gesigneerd.

 • 010-geertvandaal-boekbanden
 • 010a-geertvandaal-boekbanden

 

Johann Jacob Froberger, Veilingcatalogus voor het muziekhandschrift

Uitvoering:
Zwart marokijnleer met 5 kleuren oasisleer opgelegd. De gekleurde banen lopen op de binnenzijde door als muziekbalken met daarop de naam van de componist en het wapen van Oostenrijk. In half leren overslagdoos met stijfselpapier in bijpassend strepenpatroon. Rugtitel in goud op grijs leren etiket.

Oplage:
1 Exemplaar

 • 001-geertvandaal-boekbanden
 • 002-geertvandaal-boekbanden
 • 003-geertvandaal-boekbanden
 • 004-geertvandaal-boekbanden

 

Willem Frederik Hermans, Conserve - De tranen der acacia's

Deel I van de volledige werken van W.F. Hermans. Er zijn inmiddels 8 van de 24 delen verschenen.

Uitvoering:
Heel Oasisleder met 4 ribben, handbestoken zijden kapitalen, leren binnenkneep en doublures, zijden schutblad, rondom handverguld en blinddruk op voorzijde, titel in goud op gekleurd leren etiket tussen de ribben. De kleur van het titel etiket is telkens de kleur van de band voor het volgende deel.

Oplage:
1 Serie van 24 banden

 • 012-geertvandaal-boekbanden

 

Herman Hugo, Zinnebeelden

Nederlands handschrift (18de eeuws) met zestig in geplakte kopergravures

Uitvoering:
Donkerbruin leer (Valencia) met 5 ribben, handbestoken zijden kapitalen en leren binnenknepen. Het geometrische ontwerp loopt over rug en platten naar de inslagen van het leer en is handverguld met één lijnrol. In bijpassende half leren overslagdoos met titel in goud op de rug.

Oplage:
1 Exemplaar

 • 013-geertvandaal-boekbanden

 

Colin See-Paynton, Of a Feather

Met een voorwoord van David Attenborough
Luxe uitgave van Gregynog Press in Wales met 64 houtgravures van vogels van Collin See-Paynton.

Uitvoering:
Donkergroen oasisleer, franse bindwijze met handbestoken zijden kapitalen, rondom handverguld, teksten in blinddruk. In half leren overslagdoos met rugtitel in blinddruk in een goud kader. In het ontwerp is een deel van de handvergulde veer op de rug zichtbaar als de snavel van een vogel. Gesigneerd

Oplage:
2 Exemplaren in deze uitvoering

 • 014a-geertvandaal-boekbanden
 • 014b-geertvandaal-boekbanden

 

Ludwig Brade, Das illustrirtes Buchbinderbuch

Leipzig: Otto Spamer 1868 met bijbehorende platen- en voorbeeldenatlas

Uitvoering:
Boek, donkergroen marokijnleer, franse bindwijze met 5 ribben, handbestoken zijden kapitalen, rondom handverguld voorplat titel in blinddruk met handletter (Centauer), rugtitle in goud.
Atlas: donkergroen half marokijnleer met hoeken en linnen platten, bandzetter, handvergulde decoratie passend bij het boek. Plattitel persverguld met Schwabacher Fraktur uit de historische collectie persverguldmateriaal van Geert van Daal.

(foto's vóór en na inbinden)

 • 015a-geertvandaal-boekbinden
 • 015b-geertvandaal-boekbanden
 • 015c-geertvandaal-boekbanden

 

Jan Hulsker, Vincent van Gogh en zijn weg

Uitvoering:
Oranjebruin leer (Oasis), Franse bindwijze met handbestoken zijden kapitalen, leren binnenknepen en rondom gemarmerde snedes. De decoratie is met de hand uitgevoerd in blinddruk met lijnrol, 2 handstempels en handletters (Centauer). In linnen overslagdoos met rugtitel en gemarmerde binnenbeplakking. De snedes en de binnenbeplakking zijn beide in de bak gemarmerd. De plaats waar het boek in de bak is gedoopt is zichtbaar als een witte streep op het daarna gemarmerde vel (zie foto).

Oplage:
1 Exemplaar

 • 016-geertvandaal-boekbanden
 • 016a-geertvandaal-boekbanden

 

Catalogusboek, Zwischen Van de Velde und Bauhaus,
Otto Dorfner und ein wichtiges Kapitel der Einbandkunst

Uitvoering:
Gebonden in half leer (box-calf) met linnen platten, decoratie is een combinatie van pers en handverguldwerk. Vanwege de tweetaligheid van het boek is het voorplat met de titel in het Duits en het achterplat met de titel in het Frans uitgevoerd.

Oplage:
11 exemplaren, waarvan enkele met geciseleerde kopgoudsnede.

 • 017-geert-van-daal-boekbanden

 

F.A.J. Vermeulen, Monumenten van Geschiedenis en Kunst in Gelderland

De Tieler en de Bommeler Waard, s-Gravenhage Algemene Landsdrukkerij 1932 (herdruk Gijsbers Van Loon 1974)

Uitvoering:
Franse bindwijze in groen oasisleer, met handbestoken zijden kapitalen, leren binnenknepen, zijden schutbladen en rondom voorzien van goud op snede. Het ontwerp is geheel met de verguldrol uitgevoerd en loopt via de zijkanten van de platten over op de inslagen. In half leer overslagdoos met batikpapier. (gesigneerd)
Eerste prijs 'Best Finisher' Society of Bookbinders 2005

 • 018a-geert-van-daal-boekbanden
 • 018b-geert-van-daal-boekbanden
 • 018c-geert-van-daal-boekbanden

 

Theodor Harmsen, Der magische Schriftsteller Gustav Meyrink

Gebonden in heel Oasisleder, Franse bindwijze met handbestoken zijden kapitalen, leren binnenknepen. In luxe halfleren overslagdoos, rondom handverguld, voor en achterplat voorzien van blinddruk, op het voorplat de titel en op het achterplat een afbeelding van het ex-libris van Gustav Meyrink.

Uitvoering:
Het boek is gebonden in crimson Oasisleder met leeropleg van hetzelfde leer in de kleur terra. Het ontwerp is een gestileerde weergave van het zegel van John Dee (1527-1608), een Engels humanist, filosoof en adviseur van koningin Elisabeth I, waarmee Gustav Meyrink zich sterk verbonden voelde. Het zegel is op de achterzijde van de band in blinddruk weergegeven. De rugtitel is in blinddruk met handletter gedrukt en goud omkaderd. Op de binnenzijde van de band (voor en achter) is een afbeelding van het vignet van de uitgever in blind op een leeropleg gedrukt. De brede inslagen van het leer zijn verguld en voorzien van terrakleurige leeropleg. Band en kassette zijn gesigneerd (G. van Daal '15 en '16)

Oplage:
4 exemplaren.

 • 019a-Geert-van-Daal-boekbanden
 • 019b-Geert-van-Daal-boekbanden
 • 019c-Geert-van-Daal-boekbanden

 

Truusje Goedings, Afsetters & meesterafsetters. De kunst van het kleuren 1480-1720.

Gebonden in heel seeblue Valencialeder Franse bindwijze, kopgoudsnede, leren binnenknepen, handbestoken zijden kapitalen. In overslagdoos beplakt met handmarmer en leren titeletiket op de rug.

Uitvoering:
Gebonden in heel Valencialeder met leeropleg op voor- en achterplat. Voorplat titel in goud en subtitel in blinddruk. De rechterzijde van het voorplat is voorzien van stripjes gekleurd leer van diverse soorten en kleuren, voorstellende penseelstreken van verschillende kleuren verf op een monsterkaartje uit een notitieboekje van Jan Dirkz Zoutman uit 1676. Op het achterplat is een kleurencirkel afgebeeld uit het werk van P.J. Verly, Verhandeling van de schilderkonst in miniatuur. 'Aanwyzing der coleuren', 1744. Beide voorstellingen zijn in het boek afgebeeld. De brede inslagen van het leer zijn handverguld en voorzien van leeropleg in de kleur 'fermilyoen'. De band is gesigneerd aan de binnenzijde van het achterplat in 4 pt Centauer ( G.van Daal '15)

Het boek is verschenen als catalogus bij de tentoonstelling 'Op zoek naar Van Santen & de kleuren van de Gouden Eeuw. De tentoonstelling werd ingericht door gastconservator Truusje Goedings in de tentoostellingsruimten van de afdeling Bijzondere Collecties van de Universiteitsbibliotheek van de UBA, aan de Oude Turfmarkt te Amsterdam van 29 oktober 2015 t/m 31 januari 2016 (verlengd tot 15 februari).

Oplage:
5 exemplaren. 

 • 020a-Geert-van-Daal-boekbanden
 • 020b-Geert-van-Daal-boekbanden
 • 020c-Geert-van-Daal-boekbanden
 • 020d-Geert-van-Daal-boekbanden